Fusie Puurs en Sint Amands

Op 22 mei 2017, over deze onderwerpen: Financiën, Leefomgeving

De N-VA is voor gemeentefusies, maar de fusie tussen Puurs en Sint-Amands is een overbodige tussenstap. Het is duidelijk dat op lange termijn de fusie tussen de drie Klein-Brabantse gemeenten de beste oplossing is voor iedereen. Met de nu voorgestelde fusie op maat van de ambitie van burgemeester Koen Van den Heuvel, toont CD&V dat het geen visie heeft voor de toekomst van onze regio. De N-VA-afdelingen van Puurs, Sint-Amands en Bornem pleiten dan ook om een echte toekomstgerichte fusie, namelijk een van de drie gemeente van Klein-Brabant, door te voeren.

Klein-Brabant bestaat
Klein-Brabant bestaat niet alleen als regio, het bestaat ook in de hoofden en harten van mensen die er wonen. Onze gemeenten gelegen aan de Scheldebocht in de zuidwestelijke hoek van de provincie Antwerpen hebben een aparte dynamiek en zijn op elkaar gericht. Niet alleen wat betreft het bestuur, maar ook in het verenigingsleven. Deze fusie zou dan ook veel natuurlijker zijn dan de artificiële fusie van Puurs en Sint-Amands tot “Puurs aan de Schelde”. Onze drie gemeenten werken trouwens nu al goed samen in dezelfde brandweer- en politiezone.

De gemeente Klein-Brabant zou meer dan 45.000 inwoners tellen. Waarmee de schaalvoordelen veel groter zijn en het bestuur veel professioneler kan worden aangepakt dan nu het geval is. Dit zou een goede zaak zou zijn voor alle inwoners, verenigingen en bedrijven van Klein-Brabant. Bovendien zou Bornem op deze manier ook kunnen profiteren van de schuldverlichting van 500 euro per inwoner. Geld dat ze gezien de torenhoge schuldenberg zoals in Puurs en Sint-Amands, best kunnen gebruiken.

Fusie op maat van politieke ambitie
De N-VA is voor fusies, maar deze fusie van Puurs en Sint-Amands is niet ingegeven door de wil om een beter bestuur voor onze inwoners mogelijk te maken. Deze fusie komt vooral ten goede aan de carrière van de burgemeester van Puurs, die door de fusie met het kleinere Sint-Amands, zijn kansen om burgemeester te worden van de grootste gemeente van de regio, vergroot.

Dit is voor de N-VA de wereld op zijn kop, fusies moeten dienen om de burgers een betere, toekomstgerichte dienstverlening te kunnen leveren, niet om politieke carrières te steunen.

Erwin Van den Abeele, voorzitter N-VA Bornem - erwin.vandenabeele [at] n-va.be
Erwin Mertens, voorzitter N-VA Puurs - erwin.mertens [at] n-va.be
Julien Janssens, voorzitter N-VA Sint-Amands - julien.janssens [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is