N-VA Puurs wil verlaagd belastingtarief voor alleenstaanden

Op 6 juni 2016, over deze onderwerpen: Financiën

N-VA Puurs wil verlaagd belastingtarief voor alleenstaanden

 

De gemeente Puurs heft een algemene belasting van 60 euro per gezin. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de omvang van het gezin. Alleenstaanden moeten dus ook de volle pot betalen. Om deze onrechtvaardigheid recht te zetten zal N-VA fractieleider Jan Van Camp komende gemeenteraad een voorstel indienen om een verlaagd tarief van 30 euro voor alleenstaanden in te voeren.

 

Alleenstaande zwaarder belast

Verschillende studies reeds hebben aangetoond dat alleenstaanden proportioneel hoge belastingen betalen. Volgens de OESO wordt in de hele wereld niemand zwaarder belast op zijn arbeid dan de single Belg: tot 55 procent van zijn brutoloon vloeit naar de staatskas.

 

Ook in Puurs worden alleenstaanden proportioneel zwaarder belast dan gezinnen, zij moeten immers ook de volledige som van 60 euro algemene gemeentebelasting betalen. Dit terwijl zij minder gebruik maken van de gemeentelijke dienstverlening dan gezinnen. Dit voorstel wil dan ook deze onrechtvaardigheid wegwerken door het tarief voor gezinnen op te splitsen in een tarief van 30 euro per jaar voor alleenwonenden en 60 euro per jaar voor gezinnen van 2 of meer personen.

 

Groeiende groep

Het aantal alleenstaanden nam de laatste jaren een steeds groter aandeel in van de totale bevolking. In onze gemeente is deze groep gegroeid van 1459 mannen en vrouwen in 2005 naar 1837 in 2015. Daarnaast verwacht men dat deze groep in de nabije toekomst nog zal groeien.

 

De algemene gemeentebelasting is een belasting om de dienstverlening van de gemeente te betalen. Gezinnen met verschillende leden maken hier meer van gebruik maken dan alleenstaanden. Daarom lijkt het mij logisch en rechtvaardig om deze verlaging voor alleenstaanden in te voeren, vervolgt Van Camp

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is