Vragen bij hoge studiekosten gerechtshof

Op 25 juni 2013

Senator Inge Faes (N-VA) stelt zich vragen bij de hoge studiekosten voor de uitbreiding van het gerechtshof in Mechelen. Die bedragen bijna 1,1 miljoen euro.

Het gerechtshof in de Keizerstraat in de Mechelse binnenstad is een van de kleinste van het land, en ook een van de meest onveilige. "Een renovatie is nodig", stelt Faes, zelf advocaat. In een eerste fase verhuist een deel van de rechtbank in het voormalige paleis van Margareta van Oostenrijk uit de 16de eeuw naar het oude gasthuis aan de overkant van de straat.

Dat project moet eind 2017 een feit zijn, en kost meer dan 8,5 miljoen euro. De studiekosten voor die eerste fase zijn volgens senator Inge Faes peperduur. "De kosten voor de studies (300.000 euro) en voor het ontwerp (769.000 euro) bedragen samen meer dan een miljoen euro. Dat is beduidend meer dan de 800.000 euro die de regering in 2012 voorzag", zegt ze.

De politica betreurt ook dat er voor fase twee nog geen concrete plannen zijn. Daarbij is sprake van een volledige verhuizing van het gerechtshof naar het voormalige Dodoensziekenhuis aan de Zwartzustersvest, waar voorlopig nog een campus van het AZ Sint-Maarten is gevestigd tot de nieuwbouw in Mechelen-Noord klaar is. "Een spijtige zaak", meent senator Faes. "De maatregelen op korte termijn zijn broodnodig, maar zoals bij heel wat gerechtsgebouwen het geval is, worden structurele maatregelen op de lange baan geschoven."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is